Werken aan een nieuwe atlas voor de varkensfokkerij

Genomics en genetica

Werken aan een nieuwe atlas voor de varkensfokkerij

Door het toegenomen gebruik van computertomografie (CT) in het foksysteem van Topigs Norsvin is er een enorme genetische vooruitgang geboekt in karkassamenstelling en het signaleren van beenwerkproblemen. De focus lag altijd op het percentage mager vlees en het aanhoudingspercentage. CT behandelt het dier als een stapel pixels uit CT-beelden.

Als we eerst naar de afmetingen van de algemene karkassamenstelling kijken en dan naar de afzonderlijke onderdelen van het varkenskarkas, krijgen we extra informatie van zowel de hele dieren als van delen zoals de waardevolle waardevolle delen en de interne organen.

Dit biedt nieuwe mogelijkheden in de vorm van een anatomische atlas die als een raamwerk dient voor het virtueel ontleden of uitbenen van levende varkens. Het opstellen van een varkensatlas, kan worden beschouwd als een fenotypische analogie van het in kaart brengen van het genoom in de genomics

Om informatie te ontlenen aan niet-invasieve technieken als CT, moet de relatie tussen de beelden en het varken zelf als fysiek referentiemateriaal bestudeerd worden. Deze relatie kan als een atlas weergegeven worden door verschillende objecten in de CT-beelden te labelen op basis van dichtheid (vet, mager vlees, bot), anatomie (lever, longen, spieren) of de verschillende waardevolle delen (buik, lende, ham, schouder enz.). Deze atlas stelt ons in staat verdere genetische vooruitgang te boeken met het behulp van de database van CT-beelden.

Lees meer: