Nieuw Handboek Opfokzeugen

Nieuw Handboek Opfokzeugen

Topigs Norsvin brengt in samenwerking met Wageningen UR een Handboek Opfokzeugen uit. Dit handboek beschrijft alle aspecten rond de opfok van jonge zeugen. Van geboorte tot en met de eerste inseminatie. Het is voor het eerst dat een dergelijk handboek verschijnt. Het handboek beschrijft de succesfactoren die leiden tot een zeug die langdurig op een hoog niveau sterke gezonde biggen kan produceren met daarbij een goede gezondheid en een goed welzijn.

Het blijkt dat er in de praktijk nog regelmatig fouten worden gemaakt bij de opfok van jonge zeugen. Door een goede opfok is het mogelijk een betere kwaliteit zeug te produceren die een betere productie haalt. Een bijzonder aspect hierbij is het gedrag van het dier waardoor het zich in groepshuisvesting goed kan handhaven.

Het boek is een mix van wetenschap en praktijk. Een deel van de richtlijnen in het handboek is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Een deel is gebaseerd op praktijkervaringen. Hierdoor is op basis van de laatste kennis en inzicht van specialisten een compleet en nuttig handboek ontstaan.

Het Handboek opfokzeugen is een samenwerking van Topigs Norsvin en Wageningen UR Livestock Research en is gemaakt in opdracht van het Ministerie van Economische zaken en het Productschap Vee en Vlees. Het handboek is ontstaan door medewerking van LTO, NVV, Dierenbescherming en KNMvD.

Het handboek is voor € 13,10 (exclusief verzendkosten)  ook in printvorm te bestellen via online boekenuitgeverij Anoda Publishing.
Per verkocht exemplaar gaat €2,50 naar Big Challenge – Farmers against Cancer / Alpe d’HuZes.