Berengeur met meer dan 50% gereduceerd

In de afgelopen tien jaar heeft Topigs Norsvin de berengeur met meer dan 50% gereduceerd. Tegenwoordig scoort, afhankelijk van de omstandigheden, slechts 2 tot 3 procent van de vleesvarkens te hoog op de schaal van Human Nose Scoring (HNS). Dat aantal is 50% lager dan tien jaar geleden. Nakomelingen van beren uit de geselecteerde Nador-groepen hebben een nog lagere HNS.

Genetische selectie is een perfect hulpmiddel gebleken voor het verminderen van berengeur. Als dit wordt gecombineerd met vetanalyses, HNS, genomische informatie en de toepassing van de nieuwste statistische modellen, dan kan de vererving van berengeur worden gereduceerd zonder negatieve bijwerkingen. Topigs Norsvin heeft de reductie van berengeur in al zijn lijnen opgenomen, niet alleen de eindbeerlijnen, maar ook de zeugenlijnen.

Het fokken van dieren met minder kans op voorkomen van berengeur is slechts een deel van de oplossing. Tot nu toe is het niet mogelijk om berengeur alleen via fokkerij te elimineren. Desondanks blijft Topigs Norsvin zich inzetten voor de vermindering van berengeur. De komende jaren zullen er maatregelen worden genomen om berengeur nog verder te reduceren.

Als vooraanstaande speler in de branche willen we onze klanten duurzame en gebruiksvriendelijke oplossingen bieden. Het elimineren van berengeur via de fokkerij is Topigs Norsvins bijdrage aan het oplossen van de problemen die zullen ontstaan ​​wanneer castratie niet langer is toegestaan.

Deel dit bericht: