Noorwegen: Gemiddeld boven 1000 gram groei per dag en hogere overleving

In 2017 is het landelijk gemiddelde in Noorwegen voor het eerst de 1000 gram groei per dag gepasseerd. Het aantal gespeende biggen per zeug per jaar is met één big gestegen. Tegelijkertijd steeg ook de overleving van zowel de gespeende biggen als de vleesvarkens. In Noorwegen wordt voor bijna 100% met Topigs Norsvin genetica gewerkt.

De gemiddelde groei per dag steeg van 996 gram in 2016 naar 1018 gram in 2017 meldt Ingris, het managementsysteem in Noorwegen. De 33% beste bedrijven bereikten zelfs meer dan 1100 gram per dag. Deze bedrijven hadden een voederconversie van 2,59. De verhoogde productiviteit werd gecombineerd met een sterftecijfer van 1,4%. Dit is 0,2% lager dan in 2016.

Zeugen +één big, minder sterfte
In 2017 speende een zeug in Noorwegen gemiddeld één big meer dan in 2016. De 33% beste producenten haalden 29 biggen gespeend per zeug per jaar. Het aantal biggen geboren per worp steeg met 0,2. De productiestijging had geen negatief effect op de biggensterfte. Integendeel, biggensterfte daalde zelfs met 0,4% tot 11,7%. In Noorwegen worden biggen gespeend op vijf weken.
De resultaten van Noorse boeren in 2017 tonen aan dat een verhoogde productie goed samengaat met meer robuustheid. Dit toont aan dat de gebalanceerde fokkerij van Topigs Norsvin ook op bedrijfsniveau werkt.

State-of-the-art gebalanceerde fokkerij door Topigs Norsvin
In Noorwegen gebruiken bijna alle boeren de genetica van Topigs Norsvin. Dus de resultaten uit Noorwegen weerspiegelen direct de potentie van Topigs Norsvin genetica. Noorwegen was een van de eerste landen die de TN70-zeug begon te gebruiken. In 2017 was 53% van de zeugen TN70. De gezondheidsstatus van de dieren is hoog, omdat Noorwegen vrij is van PRRS en Mycoplasma.

Deel dit bericht:

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email