PORCISAN: Hoog gezonde en robuuste varkens voor een efficiënte productie

Porcisan is een varkensproducent in het zuidoosten van Spanje. Ze zijn actief in de provincies Murcia, Alicante, Almeria, Albacete en Sevilla. Het familiebedrijf is in 1986 begonnen met een zeugenbedrijf met 600 zeugen. Voor 1986 waren ze al ruim 100 jaar actief in de varkenshandel. Porcisan heeft momenteel 15000 zeugen op zes productielocaties en huren ze de vleesvarkenscapaciteit die nodig is om alle, op het eigen bedrijf gespeende biggen af te mesten. Porcisan maakt vanaf hun oprichting gebruik van Topigs Norsvin genetica.

Porcisan wil de komende 3 tot 5 jaar groeien naar 20.000 zeugen, het familiebedrijf maakt plannen op basis van kansen die zich in de Spaanse markt voordoen. “We hebben niet een vast doel, de groeistrategie is gebaseerd op locaties die ze kunnen aankopen om zeugenbedrijven te bouwen”. Directeur Antonio Sanchez zegt; “We starten alleen nieuwe zeugenbedrijven op als we zeker weten dat het in een regio en omgeving kan waar we PPRS-vrij kunnen starten en nog belangrijker blijven”. Er is recent een voerfabriek gekocht om de voerproductie te laten groeien en de groeiplannen te ondersteunen.

PRRS-VRIJ IS EEN HOGE GEZONDHEIDSSTATUS

PRRS-vrij is niet een doel op zich voor Porcisan, het is een tool. Hoofd bedrijfsdierenarts Pedro Gomez zegt; “We zien het als een indicator voor een hoge gezondheidsstatus. Wanneer je PRRS-vrij bent is de algehele gezondheidsstatus van een hoog niveau. Een hoge gezondheidsstatus in één van de pijlers van de filosofie van Porcisan. Gezonde varkens produceren beter en efficiënter”.

Het doel van Porcisan is efficiëntie, en daaraan gekoppeld winstgevendheid. “We moeten concurrerend zijn als we varkensproducent willen blijven in de toekomst. Dit houdt in dat we moeten groeien in omvang en verbeteren in efficiëntie. We benchmarken onszelf met andere producenten  in Spanje. Naar de toekomst toe zien we de Europese markt als onze afzetmarkt. Elke extra big die in Spanje geproduceerd wordt moet tegenwoordig geëxporteerd worden, dit betekent dat we competitief moeten zijn op Europese schaal, niet alleen lokaal. De mogelijkheid om te investeren in de vleesverwerkende industrie ziet Porcisan als de belangrijkste uitdaging in de toekomst”.

ROBUUSTHEID IS BELANGRIJK

Porcisan produceert biggen in het zuidoosten van Spanje. Dit is niet de meest ideale regio in Europa om biggen te produceren gezien het feit dat het erg warm is in de zomer. Toch is biggen produceren een traditie in deze regio, de producenten hebben zich goed aangepast aan de uitdagende omstandigheden. “Je moet omgaan met de hoge temperaturen zelfs met de moderne, geklimatiseerde stallen waarin we werken”, legt Pedro Gómez uit. “We hebben we zeugen nodig die robuust zijn. We hebben altijd met de Topigs 40 gewerkt die bekent staat als robuust en sterk”. Porcisan is omgeschakeld naar de TN70 van Topigs Norsvin. Deze keuze is gemaakt na vele discussies over de geschiktheid van de TN70 in de uitdagende weersomstandigheden in het zuidoosten van Spanje. Is de TN70 wel robuust genoeg was de belangrijkste vraag.

Porcisan bezocht het eerste bedrijf in Nederland dat de nieuwe TN70 getest heeft. Na het bezoek waren ze overtuigd dat ze de TN70 zelf wilden gaan testen: De TN70 heeft de potentie om de productie en efficiëntie van Porcisan naar een hoger niveau te tillen. In 2014 zijn er 220 Topigs Norsvin Large White (A-lijn) zeugen met sperma van het Norsvin Landrace (L-lijn) geïnsemineerd. De TN70 gelten uit deze worpen zijn getest op de productielocaties van Porcisan.

Ondertussen zijn er ook 2000 TN70 gelten uit Duitsland geïmporteerd om een bredere en meer betrouwbare test te kunnen doen. Het grootste deel van deze zeugen zit momenteel in hun tweede worp en de resultaten zijn zo veelbelovend dat Porcisan besloten heeft om de complete zeugenstapel te vervangen met TN70 gelten.

1,5 BIG EXTRA GEBOREN EN GESPEEND

De eerste resultaten laten zien dat de TN70 zeugen 1,5 big meer produceren in hun eerst worp. Er worden zowel 1,5 biggen meer geboren als gespeend per worp. Ook de tweede worp laat dezelfde resultaten zien. Deze resultaten zijn gerealiseerd in de zomerperiode, de TN70 presteert dus goed in dit uitdagende klimaat. “Eén van de dingen die momenteel aan het leren zijn is hoe we moeten omgaan met zeugen die een hogere productie realiseren”; zegt Pedro Gómez.

Het is nog te vroeg om te zeggen hoe de nieuwe genetica het doet als vleesvarken. De efficiëntie van de vleesvarkens is voor Porcisan minstens zo belangrijk als de hogere productie in de zeugenhouderij. Pedro Gómez zegt; “De resultaten van de vleesvarkens lijken tot nu toe vergelijkbaar tot beter dan met de Topigs 40. Dit is de eerste indruk, maar ik ben overtuigd dat de TN70 nakomelingen efficiënter zullen zijn wanneer ik naar de zeug kijk. Ook het personeel is tevreden met de TN70, het is een rustige zeug waarmee makkelijk te werken is. Dit draagt natuurlijk ook bij aan een hogere efficiëntie”.

Deel dit bericht: